Wat houdt de Quickscan in?

Wat houdt de Quickscan in? Het doel van de Quickscan is op een snelle manier kijken/meten of de druk van je zit symmetrisch is, zowel statisch (terwijl je stilzit) als dynamisch (tijdens beweging). Het is namelijk niet automatisch zo dat als je symmetrisch zit, terwijl je stilzit, dat het tijdens het bewegen dan ook symmetrisch blijft. Dit is te meten met behulp van de drukmat. Deze zit in een leren sjabrak en hierin zitten sensoren verwerkt, deze informatie wordt omgezet in een beeld op de laptop. Hierdoor ontstaat een afbeelding van je zit. Daarnaast is het van belang om te checken of je bekken recht staat tijdens het zitten en of je schouders en rug recht zijn.

statische zit

Dan mag je een aantal keren je bekken kantelen (de beweging heb je nodig bij iedere stap en galopsprong) het liefst zo selectief mogelijk, zodat niet de hele bovenrug mee beweegt.

                                                                                                                                                                                    

Daarna ga je het bekken zijwaarts bewegen. Daarbij controleer ik hoe je de beide bewegingen uitvoert.

– Hoe is de beweeglijkheid van het bekken en de lendenwervels, kom je ver genoeg?

– Hoe verloopt de beweging, gaat het soepel of is het moeilijk?

– Is er pijn aanwezig in de onderrug?

– Hoe is het bewegingsgevoel? De ene heeft meer gevoel voor beweging dan de ander.

Doordat dit alles in enkele minuten plaats vindt is het een Quickscan. Bij bijna alle ruiters kan ik zeker een advies geven waar ze op kunnen letten. Ook is het mogelijk om een advies te geven hoe dit te verbeteren: Ga je naar een fysiotherapeut, ga je trainen met een flexchair of moet je gewoon heel hard gaan trainen thuis?

Wat mij zeker opvalt is dat ruiters vaak enorm bezorgd zijn over hun paard, maar over zichzelf toch wat minder. De gemiddelde ruiter is toch wel 1 of meerdere keren flink van een paard afgevallen. Maar waar een dierenarts allang gebeld zou zijn, strompelen ze zelf wel verder onder het mom: ‘ach, het valt wel mee’. Hoeveel ruiters ik test met pijn of sterk beperkte beweging in de rug of SI (die gewrichten links en rechts tussen bekken en rug). Je paard voelt het als jij niet goed mee kan bewegen. En daarnaast ben je het waard om goed voor jezelf te zorgen en zorg dus dat je op zijn minst iemand zoekt die gaat kijken waar de pijn vandaag komt en met een beetje geluk er nog iets aan kan doen. Soms betekent hett dat je er zelf ook nog wat extra oefeningen mee MOET doen. Die grote ballen om op te zitten horen niet bij de paard in de wei om mee te spelen, maar voor jezelf om mee te oefenen!