

Op de before-foto staat het paard voor het afspuiten,
de temperatuur is gemeten met een thermocamera.
Het paard is in totaal 15 minuten (beide zijden) afgespoten met koud water.
Daarna is de after-foto gemaakt met dezelfde instellingen op de thermocamera.
Vervolgens zijn de foto’s in de software gezet, om foto’s met elkaar te vergelijken.
Er is een sjabloon overheen geplaatst (de software is nog in ontwikkeling,
vandaar dat het sjabloon in de 2e foto nog niet optimaal past, hier wordt aan gewerkt)
Door middel van de software zijn de foto’s optimaal te vergelijken.
Je kan per onderdeel/spiergroep de verschillen gaan bekijken en berekenen
hoeveel graden dit verschilt. Kijk bijvoorbeeld naar de brede rugspier (19),
voor het afspuiten was deze 38,20 graden en na het afspuiten 29,72 graden.
Dit verschilt dus 8,48 graden (22,2%).
Dit is een voorbeeld meting bij 1 paard (en het sjabloon is nog niet optimaal),
dus hier kunnen geen diepgaande conclusies aan verbonden worden,
maar het geeft wel een indicatie van wat er gebeurt.
Dit is ook ideaal bij pezen (of een peesblessure) om dit voor en na het rijden te bekijken.
In de volgende blog de metingen na 15 minuten en na 60 minuten,
hoelang blijft het effect van je paard afspuiten meetbaar?