Onlangs kwam ik een onderzoek tegen over singels. Iedereen weet wel als er drukplekken zijn dat de singel niet goed zit. Maar dat de singel ook invloed kan hebben op de beweeglijkheid van de voor- en achterbenen is minder bekend. Er zijn steeds meer modellen voor singels op de markt, maar zijn deze nu ook effectief beter? centaur biomechanics deed onderzoek hiernaar:
Singeldrukmetingen laten een hoge piekdruk zien achter de ellebogen, die vermeden kan worden door een ander singel model (anatomisch), waardoor en een grotere mobiliteit (beweeglijkheid) ontstaan tijdens protractie (naar voren bewegen) en flexie (buiging) carpaal en tarsaal in de zwaaifase.
Bij een onderzoek met 20 paarden met ruiter, waarbij gebruik wordt gemaakt van diverse meetsystemen (een drukmat onder de singel, high speed motion camera en markers op de belangrijkste gewrichten) blijkt dat de vorm van de singel significant verschil maakt bij zowel de hoeveelheid druk als de drukverdeling onder de singel.
De protractie van het voorbeen was 6-11% meer bij de anatomisch gevormde singel. De protractie van het achterbeen was 10-20% meer. Daarnaast was de carpale en tarsale flexie ook 3-4 % meer. Dat wil zeggen dat het paard een langere zwaaifase kan maken en grotere passen kan maken.
Dit zou kunnen komen door de spieren die betrokken zijn bij de beweging van de benen. (m. pectoralis en thoracale serratus ventralis) en de flexie van de wervelkolom (m. rectus abdominis) en protractie van het achterbeen. Deze spieren hebben ruimte nodig om samen te trekken, dan worden ze korter en dikker, dit is moeilijk als er veel druk op staat.
Via deze link kom je op het hele onderzoek
http://www.centaurbiomechanics.co.uk/centaurbiomechanics-co-uk/_img/murray%20et%20al%202013%20girth%20pressure%20measurements.pdf