Thermografie of niet?
Thermografie is een niet-invasieve methode, waarbij met een infra-roodcamera de warmte van de oppervlakkige lichaamstemperatuur gemeten kan worden.
Thermografie is een contactloze meetmethode waarbij men de temperatuur in kaart brengt. Dit gebeurt met een thermografische camera: een camera die is uitgerust met een optiek voor infrarood (normaal glas filtert IR-straling) en een detector die de golflengte analyseert.
Hierdoor krijg je dus hele mooie foto’s, waar wat kan je daar nu echt mee?
Eigenlijk kan je daar nog niet zoveel mee. Er zijn namelijk heel veel factoren die meespelen bij de temperatuur. En het is belangrijk om te beseffen dat je alleen de oppervlakkige temperatuur kan meten. Een dieper liggende ontsteking (bijvoorbeeld in de heup) kan je niet zien met thermografie.
Daarnaast is het belangrijk om een protocol te volgen. Een paard wat buiten staat heeft de invloed van het weer (zonlicht, wind) hierdoor kan een kant van het paard warmer of kouder lijken)
Daarnaast heeft een deken invloed, maar ook de eigenaar die het paard nog even aait, of borstelt.
Als het kan maak ik vaak eerst een 0-meting, dat wil zeggen een basismeting, daarna wil ik het paard laten bewegen (stappen/longeren/rijden) en dan maak ik de foto’s opnieuw. Hiermee wordt duidelijk wat de beweging doet op de temperatuur van het paard. Zo is er al iets meer van te zeggen.
Idealiter zou je bijvoorbeeld 1 keer per 2 weken je paard op de thermofoto moeten zetten. Zo weet je wat normaal is bij je paard en wanneer je paard daarvan afwijkt. Dan hoeft er nog geen blessure te zijn, maar is het wel van belang om hiervan bewust te zijn (Het paard kan namelijk ook gewoon even gek gedaan hebben in de wei en zich net iets verstapt hebben, dit is op de foto al wel te zien, maar hoeft niet meteen ernstig te zijn) Door dit te monitoren en als het paard op 1 been na het rijden toch iedere keer warmer blijft, terwijl dit voorheen niet was, dan wordt het tijd om een dierenarts in te schakelen.
Met thermografie kan je geen diagnose stellen, maar kan wel duidelijker worden waar je het probleem moet zoeken. Zeker bij een peesblessure is dit goed te zien. Het is van belang om te weten hoe je een thermofoto maakt, welke factoren er meespelen, welke instellingen, en goede software voor de nabewerking. Door de software is er nog veel meer informatie uit de foto te halen en is het mogelijk om (delen van) foto’s met elkaar te vergelijken.