Teugeldrukmeting

Teugeldrukmeting, waarom eigenlijk? Deel 1

De basis van het paardrijden is het ontwikkelen van je eigen gevoel.
De ene ruiter heeft dit van nature en kan dit heel makkelijk aanvoelen en corrigeren, de andere ruiter heeft hier duidelijk meer moeite mee. Dit kan te maken hebben met aanleg, dat heeft de ene ruiter gewoon meer dan de andere. Maar het kan ook te maken hebben met verschillende leerstijlen. De ene ruiter kan woorden goed omzetten naar gevoel, de andere ruiter kan dit makkelijker met een plaatje. Ik merk bij drukmetingen dat veel ruiters met visuele feedback zichzelf makkelijker kunnen corrigeren. Denk bijvoorbeeld aan ‘iets meer druk pakken’ wat doe je dan eigenlijk? Pak je 200 gram, 2 kg, 5 kg?

Om dit veel inzichtelijker te maken en je bewust te maken is de teugeldrukmeter een handig hulpmiddel. De teugeldrukmeter is een kleine sensor in een ovaal zwart kastje, dat je vastmaakt tussen de teugels en het bit, deze is verbonden met een app op je telefoon. De teugeldrukmeter geeft tijdens het rijden live feedback, waardoor je meteen ziet hoeveel kilo druk je in je handen hebt. Daarnaast kan je kijken of je evenveel druk in je linker- als je rechterhand hebt.


Aangezien dit altijd een momentopname blijft, vind ik de samenvatting achteraf en de grafiek belangrijk. Hoe is de teugel symmetrie? Zit er veel verschil tussen links en rechts? Dit wil ik als eerste zo symmetrisch mogelijk krijgen. Mocht hier veel verschil in zitten, dan ben ik heel benieuwd naar de oorzaak hiervan? Kan de ruiter los van het paard wel gelijke druk aannemen? Ik observeer ook het paard tijdens het rijden, zit daar een groot links/rechts verschil in?

Daarna kijk ik naar de grafiek. Zitten daar veel hoge pieken in?
Klopt dit met je gevoel tijdens het rijden? (Als je paard hoest of schrikt kan dit bijvoorbeeld ook een piek geven). Als het een rijtechnisch probleem (lees ruiterprobleem) is, dan wil ik proberen die hoge pieken minder hoog te krijgen, dat is namelijk ook vooruitgang. Ook kijk ik naar de basisaanleuning, hoe vaak hangt de teugel echt slap? Ideaal gezien wil ik dat de ruiter een lichte verbinding houdt(bv 200-300 gram), zodat er aanleuning blijft. Hierdoor kunnen hulpen vaak fijner gegeven worden.

Idealiter wil ik altijd meerdere metingen doen over een aantal weken/maanden,
hiermee is het beeld betrouwbaarder en kan ik de vooruitgang beoordelen. Wat is bijvoorbeeld normaal bij deze paard-ruitercombinatie? Als ik dat weet dan weet ik ook wanneer het beeld niet klopt. Een eventuele kreupelheid of andere blessure kan namelijk ook een ander beeld van de teugeldruk geven. Meestal voelt de ruiter dit ook tijdens het rijden, maar met de gegevens van de sensor dit meer objectief te maken. Daarnaast kan het ook zijn dat het ene paard beter loopt met iets meer aanleuning en het andere paard dit juist niet fijn vindt. Het is dus een puzzel van het soort ruiter en het type paard en vervolgens is het ook nog een momentopname. Een teugeldrukmeting is dus vooral een hulpmiddel om je eigen gevoel te ondersteunen en een methode om gevoel meetbaar te maken met cijfertjes.

Hee, ik ben Geoske

Ik help ruiters bij de houding en zit, om zich hiervan bewust te worden en te weten welke impact dit ook op het paard heeft. Zo wil ik bijdragen aan het optimaliseren van een paard-ruiter combinatie en het voorkomen van blessures. Ik gebruik hiervoor een drukmat en mijn kennis als ruiter- en dierfysio. Kijk op equi-motion voor meer informatie.

Geef iets superwaardevols gratis weg in ruil voor een e-mail adres
meer blogs